Monday 5 November 2012

roti nan yg gebu kala di kunyah dan indah kala di telan.










assalamualaikum...
akhirnya i berjaya menaip di blog ini! self clap. haha... dah agak lama since i write something here. tiada bahan? -tak juga. malas? - absolutely! hehee.. tapi sebab sebenar ialah kesibukan otak ini memikir. oh ya.. i just opened my online bakery. yay!. :)



ok.. ok.. back to roti nan.

last week my mom had made some delicous kari kambing. oh.. its so good smpai i bg cadangan. jom buat roti nan! n yes we had a lovely dinner malam itu. :)

sumber recipe disini. (very trustworthy recipe tau.. ) : http://www.kakinakl.com/2010/10/resepi-roti-nan.html?m=1

bahan bahannya :
750gm tepung gandum
250gm tepung naik sendiri
250ml yogurt.
1 paket (11gm) yeast - rendam dlm 1 cwm air hangat n 2 sudu besar gula.
4 sudu besar minyak
sedikit garam.

caranya:
rendam yis dalam air suam dan 2 sudu besar gula n let stand for 5 mins. nanti nampak small bubble. tgh activate la tu...

campurkan tepung gndum dan tepung naik sendiri.
buat lubang ditengah2 tengah dan masukkan yogurt, minyak dan yis.. uli sehingga menjadi doh.

kalau kurang air.. tambahkan air suam. uli sehingga lembut ya.. kalau masih agak keras, teruskan menguli.


bila doh dah lembut, buat bebola yg bersaiz sederhana. bebola besar, sikitla jadinya, bebola kecil, dapatlah banyak nanti. selepas itu, rehatkan bebola dan tutup dengan kain selama satu jam sekurang kurangnya. bebola akan naik sekali ganda.




see... dia dah membesar. hehehe..

selepas itu, canaikan bebola sehingga nipis dan letak di atas kuali leper. tidak perlu minyak.


biarkan sehingga ada gelembung udara dalam roti nan itu. baru balik n ulangi ulangi proses hingga selesai...



haaaa... dah siap roti nan gebu ini. if you ask me, if this naan better than kedai mamak.. i will say yes sbb kalau di kedai mamak nak makan terhad, yang ini, makan sampai pensan pun tak apa.. hehehe...
but this naan is just good. devine and you can put cheese in it dan jadilah naan cheese. waaaahlawei! mantap!




p/s: tak lah susah buat naan kan... :)
Published with Blogger-droid v2.0.8

3 comments:

  1. thanks for sharing! i totally love roti nan tp xpenah wat sndiri >_<

    ReplyDelete
  2. welcome.. sedap tau.. lembutt je... :) selamat mencuba. :)

    ReplyDelete
  3. kak nk tnye,
    sy ni bru blaja..
    kt umah xde pnimbang, agak2 sktnnya lbh krg bape senduk ke cmne leh gtau x..

    (750 g) tepung gandum
    (250 g) tepung naik sendiri
    250ml plain yogurt (low fat pun boleh) - yn ni guna yogurt yg bese bli utk mkn2 tu ke atau ade yogurt khas utk msak punye ?

    tq..

    ReplyDelete