Monday 26 November 2012

vanilla mille crepe






Assalamualaikum...


a three days dessert




punye semangat nk tulis blog, tak menyempat taip assalamualaikum, trus tetibe taip "crepe has inva..." ok snap! back to new sentence.





Crepe has invade people. at least people yg active facebook lah kan.. hehe.. semua lah nak update pasal crepe. and im one of them. Mula mula nak ignore tapi kalau dah 58 org pos pasal crepe, of course la nak try. and i dah buat la crepe durian itu. TETAPI. hari ini saya hendak taip mengenai...



Mille crepe. which is, crepe yang di susun jadi kek atau, cake crepe. haha.. sama saja... this cake has delicate taste. very soft crepe with fluffy and creamy vanilla cream. umm umm umm... its delicately delicious.



ok. disini adalah resipinya. Untuk crepe saya cedok dari : creampuffsinvenice, dan untuk inti vanilla filling, saya ambil dr sini. whatscookingamerica





Very soft and creamy and... yummmmmm..

.



baiklah.. berikut adalah caranya..





Untuk crepe


6 tablespoons butter

3 cups milk

6 eggs

1 1/2 cups all-purpose flour

7 tbsp. sugar

Pinch salt



1. masak butter hingga keperangan seperti kacang hazel. maybe ambil masa 2 minit macam tu... ketepikan dan panaskan susu. bila da didih sikit, matikan. biarkan sejuk selama 10 minit. dalam mangkuk lain, satukan tepung, gula, garam dan telur. selepas itu, masukkan susu dan butter yang telah disejukkan tadi. simpan dalam peti sejuk selama semalaman. ya... semalaman ya puan puan.



untuk vanila creme filling


1 egg
1 tablespoon all-purpose flour
2 tablespoons granulated sugar
1 tablespoon cornstarch
1 cup milk
1 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon hot water
2 tablespoons heavy cream, whipped





campurkan semua bahan kering seperti gula, tepung dan tepung jagung gunakan whisk, campurkan telur dan whisk. panaskan susu hingga mendidih.. tuangkan sedikit demi sedikit pada adunan tepung. jgnletak banyak, we dont want our batter to turn into telur  scramble. haha.. after everything look smooth.. masukkan adunan tadi kedalam periuk yg diguna untuk didihkan susu tadi. kacau hingga pekat. dah pekat, keluarkan dari periuk, dan biarkan sejuk. sementara itu, pukul 2 sudu besar whip cream dan fold gently into the creme batter. simpan dalam fridge overnight.



crepe agak tebal disitu ya.. not good. should be thinner.




Keesokkan harinya :)


dalam non stick pan, dengan api rendah, masukkan lebih kurang 2-21/2 sudu besar kedalam pan, n gelek gelek pan supaya kita dapat crepe yang nipis. yang saya buat ini, tak cukup nipis. suppose to be thinner. like paper thin. buat dalam 20 keping. biar sejuk.




Assembling


selepas itu, whipkan 2 cups of whipping cream, dan fold slowly into the creme mixture. Letak crepe pertama di cake stand/ pinggang hidangan. sapukan creme mixture ke atas crepe. dan letakkan crepe kedua, dan seterusnya. make sure each crepe dapat creme yang sama banyak ya.

.


letak dalam fridge for at least 2 hours and keluarkan, biarkan 10 minit before serving.


Dah siap. anda boleh buat upgrading dengan taburkan fresh berry ke, or maybe pipekan whip cream ke, anything... sky is the limit. but i just wan to keep it simple (ke malas? hahaha) i didnt put anything.


p/s: memang lama nak buat ni. tapi lama  menunggu.. all the process is easy. easy peasy.


No comments:

Post a Comment