Thursday 12 July 2012

red velvet cake

Assalamualaikum...


Red velvet. just love the cake. basically just a red chocolate cake covered with cream cheese frosting. yes, the red velvety colour that make it so special.and the cream cheese frosting of course. :)

Saya da buat numerous times of red velvet with numerous of recipe. apa yang sama ialah kehadiran vinegar atau cuka dalam kek ini. itu yang membuatkan rasa dan rupanya begitu baldu sekali.


So this is my favourite recipe for red velvet so far. got this recipe from joy the baker. of course i made some tiny adjusment, by using apple cider vinegar instead of white vinegar and usage of red color.

8 Tablespoons unsalted butter, at room temperature
1 1/2 cup sugar
2 egg
5 Tablespoons unsweetened cocoa powder
1 tablespoon red colour.
1 teaspoon vanilla extract
1 cup buttermilk
2 1/4 cups all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon salt
1 teaspoon baking soda
3 teaspoons apple cider vinegar



Cream together butter and sugar until creamy, add eggs masukkan vanilla. Dalam mangkuk berasingan campurkan tepung, baking powder, garam dan serbuk coklat. whiskkan atau siftkan semua tepung-tepung ini. INGAT, JANGAN masukkan baking soda dahulu. selepas itu, menggunakan hand whisk atau senduk kayu, masukkan adunan tepung dan buttermilk ke dalam adunan butter tadi secara berselang diakhiri tepung. selepas itu masukkan pewarna. jangan adun tepung keterlaluan. over beating akan menyebabkan kek menjadi keras. reaksi protein dalam tepung. Selepas itu,
campurkan baking soda dan vinegar, dan masukkan ke dalam adunan kek tadi. terus masuk dalam pan dan bakar dalam oven yang sudah panas pada suhu 170c selama 30 minit atau hingga ujian pencungkil gigi lulus. hehe...

Cream Cheese Frosting

4 ounce cream cheese
4 ounce butter
2 cup icing sugar

Mix cream cheese and butter until combine and fluffy, add in sugar 1/2 cup at a time in low speed. guna hand whisk saja, senang. senang nak basuh. hehehe.. selepas itu boleh spread diatas kek. letak dalam fridge dalam 10 minit selepas spread atas kek supaya dia lebih teguh diatas kek.

The easiest way to cut cake to half. buat penanda di keliling cak dan potomg
See.. easy peasy!
Making cream cheese frosting
Smear cream cheese frosting in the middle before topped with half of the cake
walla.. siap.
sebenarnya saya telah buat 2 buah kek dari recipe ini. saya bakar dalam acuan kek yang kecil. so.. my cake was small and cepat habis.yang satu lagi tu ade orang tempah. hehe.. dia nak kek kecil ja.

If you want tao have it as cuppies pon boleh. letak dalam cup linear, boleh dapat 12-15 biji. topped with cream cheese frosting, deco comel-comel. makan. saya personally lebih suka kek ini sebagai cupcake dari kek. :)

p/s: always love this cake

No comments:

Post a Comment