Monday 4 June 2012

ayam masak ungkep. ya! saya memang orang jawa. ;)

Assalamualaikum...


Jadi chef kt rumah ini memang agak pening. Pening memikirkan menu. Rasa macam dah kerap sangat masak asam pedas, masak lemak pun dah tak hendak di pandang. Tomyam apa lagi. Bosan katanya. Pening-pening.


Setelah menonton celebrity masterchef malam tadi, saya amat tertarik dengan hidangan karl shafek. Ayam masak ungkep. Alahai, sudah lama rasanya saya tidak menjamah hidangan ini, so... Lets cooking!.


Bahan-bahan masak ungkep:


Bawang merah+bawang putih (6 biji for each bawang).

Halia

Serai dalam 3 batang

Kunyit hidup

Jintan 1 sudu

Ketumbar 1 sudu

Ayam dalam 10 ketul

Air asam jawa (suku cawan)


Kisar atau tumbuk semua bahan kecuali ayam dan asam jawa. (haha. Kalau kisar ayam sekali jadi bubur ayamlah jawabnya)


Tuang bahan kisar dan ayam dalam periuk, dan tutup. Kalau tumbuk, tambah air sedikit. Biar sampai separuh masak sebelum memasukkan air asam jawa. Tutup semula hingga masak. Kalau agak-agak terlalu kering boleh tambah sedikit air. Perasakan dengan garam dam gula secukupnya. Biarkan lama diatas api sambil kawal masakan supaya tidak hangus. Kuahnya tidak banyak macam kari tetapi tidaklah kering seperti rendang.


Sangat sedap dihidang dengan nasi panas bersama sayur tumis dan sambal belacan.


Cuba lah!


P/s. Ungkep itu kalau tidak silap saya bermaksud tutup. :)


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment